Bądź wege, gotuj na parze! Testujemy naczynia do gotowania bez tłuszczu
W zdrowym ciele zdrowy duch – głosi znane porzekadło, z którym nie sposób się nie zgodzić. To, co i jak jemy na co dzień ma wszak olbrzymi wpływ na kondycję naszego organizmu oraz dobre samopoczucie. Nie dziwi zatem rosnąca moda na samodzielne przyrządzanie posiłków oraz świadome wybieranie zdrowych, pochodzących ze sprawdzonych źródeł produktów. Zawrotną karierę robi ostatnimi czasy zwłaszcza wegetarianizm, który prócz oczywistej rezygnacji z mięsa skupia się w dużej mierze na odpowiednich sposobach przygotowywania warzywnych potraw. Ogromne znaczenie mają nie tylko składniki posiłków, ale również naczynia i urządzenia, za pomocą których możemy uczynić naszą kuchnię jeszcze zdrowszą.
Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu testujemy najlepszy sprzęt kuchenny przydatny w gotowaniu na parze, za który zapłacicie bez trudu przy pomocy szybkiej pożyczki w Via SMS. Co zatem musimy mieć na podorędziu, chcąc przyrządzać na co dzień pełnowartościowe i pyszne dania?
Garnek parowy
Porządny garnek do gotowania na parze to najbardziej podstawowe naczynie, w jakie powinniśmy się zapatrzyć chcąc zmienić dietę na zdrowszą. Wegetarianie doskonale wiedzą, że aby warzywa nie straciły zawartych w sobie witamin i mikroelementów, należy je przyrządzać w określony sposób. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów garnków parowych – wybierać możemy spośród tych emaliowanych, szklanych, ceramicznych oraz stalowych. Nasz wybór: garnek ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na swoją wytrzymałość i odporność na przypalanie. Stalowe garnki to inwestycja na lata – z powodzeniem posłużą wam przez wiele lat. Ceny garnków parowych zaczynają się już od 40 zł.
Parowar
Cały obiad przyrządzony za pomocą jednego naczynia, które gwarantuje nie tylko oszczędność czasu, ale i zachowanie wartości odżywczych produktów? Tak, to możliwe. Wystarczy zainwestować w parowar. Urządzenie to cieszy się olbrzymią popularnością wśród wegetarian, którzy doceniają jego funkcjonalność. Ceny kształtują się na poziomie 200-300 zł. Jak działa parowar? Wystarczy wlać wodę do zbiornika znajdującego się w dolnej części, a na tackach umieścić surową żywność. Następnie włączamy urządzenie i przy pomocy pokrętła ustawiamy czas gotowania w zależności od typu produktów. I voilà! Po upływie kilkudziesięciu minut możemy cieszyć się zdrowym posiłkiem.
Brytfanna
Naczynie to kojarzy się z gargantuicznych rozmiarów urządzeniem, w którym zmieścić się mogą co najmniej dwa indyki i barani udziec. Bez obaw – obecnie na rynku dostępnych jest całe mnóstwo przyjaźnie wyglądających, kompaktowych nieomal brytfann, które zmieszczą się z powodzeniem w przeciętnej wielkości piekarniku. Jest to rozwiązanie idealne nie tylko dla wegetarian, ba – mięsożercy docenią smak i aromat przyrządzonej w ten sposób pieczeni. Osoby z mięsowstrętem mogą w brytfannie piec ryby oraz warzywa. Naczynie to doskonale sprawdzi się zwłaszcza w przypadku dużych rodzin oraz przy organizacji przyjęć dla większej liczby osób. Owalny garnek-brytfanna może nam posłużyć zarówno do pieczenia, jak i duszenia, a nawet gotowania. Brytfanna z pokrywką kosztować nas będzie ok. 100-200 zł.
Airfryer
Zdrowe przyrządzanie posiłków choć bazuje głównie na gotowaniu na parze, nie ogranicza się jedynie do tej formy pichcenia. Wielu z nas – również wegetarian – nie może się obejść bez smaku smażonych potraw, jak choćby chrupiących frytek. Na szczęście na rynku pojawiły się niedawno wyjątkowe urządzenia, dzięki którym możemy smażyć potrawy bez konieczności dodawania do nich oleju. Sekret tych naczyń tkwi w odseparowaniu jedzenia od wyciekającego tłuszczu, który jest natychmiast odprowadzany do specjalnego pojemnika. A jednak urządzenia te pozwalają zachować soczystość potraw, które, co ważne, są jeszcze bardziej chrupiące. Popularne są tzw. Airfryery, które dzięki specjalnej technologii bazującej na wykorzystaniu gorącego powietrza i jego precyzyjnej cyrkulacji stanowią znacznie zdrowszą i bardziej ekonomiczną alternatywę dla smażenia. Nie jest to jednak tani sprzęt – ceny wahają się od 200 do nawet 900 zł.
Moda na zdrowe gotowanie trwa w najlepsze. I choć wymaga to od nas zaopatrzenia się w niezbędne naczynia, dzięki którym przyrządzanie posiłków nie będzie skutkowało utratą składników odżywczych, warto zrobić porządne zakupy i cieszyć się wartościowymi i pysznymi potrawami każdego dnia.
Autor: Maks Dudowski | |
Ekspert w dziedzinie finansów i bankowości. Maks jest absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Posiada 4 lata doświadczenia w dziedzinie finansów osobistych. Szczególnie interesuje się produktami kredytowymi oraz rynkiem pożyczek pozabankowych. |